Libri

Slabašna svjetla u mraku

Autor: Marjana Đukić

Magdalena Blažević, Sezona berbe. Beograd: Booka, 2023. – 146 str.

Nakon zapažene knjige priča Svetkovina (2020) i nagrađivanog romana U kasno ljeto (2022), Magdalena Blažević hrabro i promišljeno gradi roman Sezona berbe.

Na početku, u prvom dijelu romana, fotografkinja Una se vraća u pustu rodnu kuću. Uz neke rutinske i instinktivne radnje koje su iznuđene proživljenim godinama u kući, ona simultano evocira svoju ljubavnu priču. Uz to, fotografiše napuštene kuće neimenovanog grada, obilazi okolinu, bogatu i bukolički nepresušnu prirodu. Nasuprot mraku i ruiniranosti grada, neprestano se nude, kao kontrapunkt, erotskom čežnjom nadošle slike.

Neočekivano, nakon ljubavne priče koja se ostvaruje riječima i slikama, roman razotkriva ono što je prethodilo pustoši. Preko centralnog lika drugog dijela, Ide, Unine majke, autorka pokazuje objektivno i hladno kako i do koje mjere rat reifikuje, pustoši i uništava žensko tijelo. Iz ženske perspektive, ti za muški militantni svijet sporedni ratni događaji, ostavljaju cjeloživotne traume. Rijetko gdje je u literaturi žensko tijelo ovako izloženo, bilo da je erotska scena, silovanje, kupanje, plivanje. Bez patetike i opscenosti, majstorski se pripovijeda proživljena trauma.

Nakon Idine priče, utvrđeni koncepti izdaje, prevare, preljube gube svaki smisao te se tako bolje razumije i njena i Unina priča. Prisustvo naratera – ljubavnika u obje priče paradoksalno potvrđuju ne prisutvo drugog (partnera, ljubavnika) već samoću. Drugo lice ovdje označava zapravo odsutnost, a stoga i potpunu usamljenost i u svijetu i u svom tijelu koje pokušava da se probudi, oživi, da ozdravi.

Rat koji se evocira je rat između komšija, sugrađana, među neprijateljima se prepoznaje ljubavnik, on jednom poklonjenom narandžom nudi tajno „poseban tretman“ zatvorenici. Nakon rata, mjesta zločina opstaju, veliki podsjetnici u obnovljenom životu. I ovaj rafinirani roman bez mnogo romanesknog zapleta, ali nabijen slikama i senzualnošću, svojevrstan je spomenik ženama žrtvama rata. I podsjećanje da pripovijedanje ženskog iskustva nije stilska vježba nego mora biti, kako to izvrsno pokazuje Magdalena Blažević u Sezoni berbe, pametno i iskreno, beskompromisno i uznemiravajuće pripovijedanje.